Sosyal medya kavramı başlangıçta, internet bağımlı kitlelerin dört duvar arasına sıkışması ve sosyal çevreden giderek uzaklaşmasını fırsat bilerek ortaya çıkan web siteleri ve uygulamalar olarak insanoğlunun kullanımına sunulmuştur. Yıllar geçtikçe insanlığın aktif olarak kullandığı önemli internet araçları arasında yer alan sosyal medya uygulamaları birçok kitle tarafından olumsuz örnekler dikkate alınarak günümüzde de önyargıyla yaklaşılan bir kavram olarak ilk sıralarda yerini almaktadır. Ancak son yıllarda dünyada yaşanan gelişmeler sosyal medya alanında da bu ön yargıları kıracak gelişmelere sahne olmaktadır. Özellikle pandemi süreci, iş insanlarından çalışanlara, eğitimcilerden öğrencilere kadar tüm sektörler tarafından aktif olarak kullanılan sosyal medyanın kullanım oranlarını kat kat artırmış ve kullanım amaçlarında da ciddi değişikliklere yol açmıştır. Sosyal medyanın özellikle ekonomik katkılarını birebir hisseden insanoğlu sosyal medya kullanımı ile ilgili önyargılarından hızlıca kurtulmaktadır.
Sosyal medyanın eğitim ve öğretim faaliyetlerinde kullanımı; öğrenci, öğretmen ve ebeveynler üzerindeki etkileri de bu bağlamda tartışılmaya devam etmektedir. Sosyal medya kullanımının öğrenme ve öğretme yaklaşımları üzerindeki etkileri tartışılmaya dursun yine sosyal medyanın eğitimde kullanımına güzel ve başarılı örnekler de her geçen gün artmaktadır. Sosyal medyanın sadece günlük fotoğrafların paylaşıldığı, herkesin her anına şahit olunduğu bir eğlence aracı olmadığı aynı zamanda küresel ağın bir parçası olunarak bilgi ve fikirlerin paylaşıldığı, kariyer planlamalarının ve eğitimlerinin yapıldığı bir teknoloji olduğu geniş kitleler tarafından anlaşıldı.
Sosyal medya sadece sosyal iletişim ve dijital pazarlama aracı olarak değil eğitim alanında da aktif olarak kullanılabilen bir araç haline dönüştü. Özellikle öğrenciler sosyal medya üzerinde bilgi paylaşımı, bilgiye hızlı ulaşma, inceleme ve karşılaştıkları bilimsel sorunlara hızlıca çözüm bulma faaliyetlerini gerçekleştirmektedir. Öğrencilerin dünyanın farklı yerlerindeki yaşıtlarına ulaşabilmeleri, sınıf arkadaşları, öğretmenleri ve meslektaşlarıyla etkileşimde olabilmeleri bilgiye erişim ve öğrenme isteklerini artırmakta, bu sayede sosyal medyanın öğrenciler üzerindeki olumlu etkisini ve önemini de her geçen gün artırmaktadır. Öğrenciler eğitim almak için ve öğretmenler hem eğitimler almak hem de eğitim faaliyetlerini yürütmek için sosyal medya platformlarını kullanmaktadır.
Öğrencilerin sosyal medyanın olumsuz örnekleriyle karşılaşmasını engellemek için eğitim alanında kullanılan sosyal medya örneklerini artırmak, bu alanda içerikler ve medyalar oluşturmak, sürekli güncellenen bilgi kaynakları oluşturmak ve en önemlisi sosyal medya eğitimleriyle öğrenci, öğretmen ve diğer eğitim paydaşlarını bilinçlendirmek önem kazanmaktadır.
Sosyal medya aynı zamanda öğrencilerin kariyerleri için fırsatlar sunan bir ortamdır. Bir eğitim kurumunun, mümkün olan birçok sosyal platformda aktif olması çok önemlidir. Bu sayede eğitim kurumları daha iyi öğrenci eğitim stratejileri oluşturabilir ve öğrenci kültürünü şekillendirebilir. Sosyal medyanın eğitimde sunduğu bu fırsatları öğrenciler ve eğitim kurumları açısından aşağıdaki başlıklarda inceleyebiliriz.
Sosyal medya aracılığıyla konunun uzmanlarına erişim:
Belirli alanlarda ve konularda uzmanların kimler olduğunu bulmak, o konuların en iyilerine hızlıca ulaşabilmek belki de sosyal medyayı kullanmanın en güzel yanlarındandır. Bu uzmanları sosyal medya hesaplarında takip etmeye başladığınızda 7/24 bir şeyler öğrenir ve faydalı içeriklere hızlıca erişebilirsiniz. Özellikle bu paylaşımların çoğu zaman özet verilerden oluşması kısa zamanda etkili öğrenmenin gerçekleşmesini tetiklemektedir.
Sosyal medya, çeşitli konulardaki bakış açınızı genişletme yeteneğine sahiptir ve yeni olan aydınlatıcı, anlık içerik sunar. Yardıma ihtiyaç duyabileceğiniz konularda yanıtlar almak için uzmanlarla bağlantı kurma fırsatınız var.
Eğitim kurumlarının öğrencilerle iletişim kurabilmesi:
Kreşlerden liselere, üniversitelerden yetişkin eğitimi veren kurumlara kadar tüm eğitim kurumları; twitter, facebook, instagram, google grupları ve youtube gibi sosyal medya ağları aracılığıyla öğrencilerle bağlantı kurabilmektedir. Bu sosyal medya platformları ile kurumlara dair güncel haberler öğrencilere ve/veya ebeveynlere iletilmekte, duyurular ve diğer tüm bilgiler anında tüm paydaşlara ulaşmaktadır. Bu paylaşım yöntemi, eğitim kurumları/öğretmenler ve ebeveynler/öğrenciler arasında grup etkileşimleri yoluyla birçok öğrenci sorununun üstesinden gelmeye yardımcı olan bir bağ kurulmasını da sağlamaktadır.
Eğitim kurumları, sosyal ağlara ve sayfalara bağlı tüm öğrencilerine 7/24 onları destekleyici ve gelişimlerine olumlu katkı sağlayacak paylaşımlar yapmasına imkân tanır. Öğrencileri beyin fırtınası yapmaya teşvik etmek amacıyla önemli başlıklar belirlenerek(hashtag) çevrimiçi tartışmalar başlatılabilir. Özellikle görsel işitsel materyallerin sosyal medya kanallarında paylaşımı öğrencilerin öğrenme motivasyonlarını artırmaktadır. Bu videoların geliştirilmesi süreçlerine öğrencilerin dahil edilmesi ve/veya canlı yayınlar yapılması da öğrenci kurum etkileşimine önemli katkı sağlamaktadır.
Arge sürecine katkı sağlaması:
Sosyal medya platformları, veriye erişim, veriyi izleme, veriyi inceleme, veri sunma ve veri üretme araçları sunarak araştırma ve geliştirme süreçlerine katkı sağlar. Bir konuda kitlelerin ne düşündükleri, konunun uzmanlarının görüşleri ve insanlardaki etkilerini kolaylıkla öğrenme olanağı sağlar.
Bu da, öğrencilerin araştırma geliştirme faaliyetleri için faydalı içeriklere ulaşmalarına ve üretmelerine yardımcı olur. Öğrenciler bir ödev, proje veya konu üzerinde çalışırken ilk olarak arama motorlarına başvurmaktadırlar ancak arama motorları kim tarafından yayınlandığı bilinmeyen ve doğruluğu kesin olmayan bilgiler de sunabilmektedir. Sosyal medya üzerinden elde edilen bilgilerde ise özellikle resmi kayıtlı kişisel/kurumsal hesaplardan elde edilen bilgiler çok daha güvenilir olmaktadır.
Sosyal medya entegrasyonlu gelişmiş öğrenme yönetim sistemleri
Öğrenme yönetim sistemleri(LMS-learning management system) ders içeriklerinin paylaşımından sınavların yapılmasına kadar her türlü öğretim faaliyetlerinin çevrimiçi olarak yapılmasını sağlayan, web tabanlı bir yazılımıdır. LMS sistemlerine son yıllarda entegre edilen sosyal medya platform destekleri sayesinde, öğrencilerin günlük hayatta daha aktif olarak kullandıkları sosyal medya hesaplarının kolaylıkla öğrenme faaliyetlerinde kullanılabilmesi sağlanmaktadır. Bu sayede bir LMS’in içinde geliştirilmesi zor olan sistemler sosyal medya araçlarının sağladığı üstün teknolojiyle birleştirilerek çevrimiçi sohbetten canlı yayınlara kadar öğretim faaliyetlerinin daha etkili olması sağlanmıştır.
Böylece öğrenci katılımını güçlendiren, ekip projelerinde işbirliğini kolaylaştıran, öğrenci-öğretmen-eğitim kurumu arasındaki paylaşımı sürekli kılan bir dijital ortamın oluşması sağlanmaktadır.
Sosyal medyanın öğrenciler üzerinde sosyal güvenilirlik oluşturma etkisi:
Sosyal ağlar üzerinde küçük yaşlarda yapılan paylaşımların bile insanların gelecek hayatlarında ne kadar önem kazandığını gördüğümüz bir dünyada yaşamaktayız. Bundan hareketle öğrencilerin markalaşmasını sağlamak yani özgeçmişlerini öğrencilik hayatlarında sosyal ağlar üzerinde oluşturmalarını sağlamak onların kariyer planlarına yardımcı olacaktır.
Sosyal medya platformları, öğrencilerin kendi çalışmalarını paylaştıkları bir alan olarak kullanılabilir. Böylece öğrenciler dijital ortamda kariyerlerinin nasıl ve hangi çalışmalarla başladığını, nasıl devam ettiğini ve son durumunu gösteren bir süreci sosyal medya üzerinde kayıt altına alabilecektir. İnternette kendi portföyüyle görünür olan bir öğrencinin sosyal güvenirlik katsayı artacak ve çalışma hayatına başlangıçta kendisine önemli katkılar sağlayacaktır. Günümüz sektörlerinin birçoğu kişilerin sosyal medya paylaşımları ve takip ettikleri kişilerden çeşitli analizler yaparak işe alım süreçlerinden banka kredisi vermeye, sigortadan pazarlama faaliyetlerine kadar birçok kararı verirken sosyal güvenirlik katsayılarına bakmaktadır. Eğitim geçmişini bu bilinçle sosyal medyada oluşturan bir öğrenci için özellikle gelecek eğitim ve iş tercihlerinde sosyal güvenilirliğinin de ne kadar önemli olduğunu anlamak hiç de zor değil.
Eğitim alanında sosyal medya kullanımı ve bu bilincin kazandırılması için verilecek olan sosyal medyanın eğitim sektöründe kullanımına dönük eğitimler arttıkça; eğitimde karşılaşıla sorunların azaldığı ve çözüm süreçlerinin hızlandığı görülecektir.