Sosyal medyanın hayatımıza girdiği son 20 yıl içerisinde etkisinin bu denli fazla olacağı inanın geliştiricilerin bile hayal etmediği bir durumdu. İlk sosyal medya uygulamaları olarak sayılabilecek chat tabanlı uygulamalar MIRC, ICQ vb uygulamalar sonrasında LinkedIn, Facebook, Instagram, Twitter, Youtube vb daha bir çok sosyal medya uygulamaları insanoğlunun kullanımına sunuldu. Başlangıçta bireyler ve küçük gruplar arasında bir haberleşme ve paylaşım aracı olarak kullanılan bu uygulamalar günümüzde sadece bir kitle iletişim aracı değil aynı zamanda eğitim, ticaret, sanat, sosyal iletişim, kitle yönetimi, pazarlama ve markalaşma gibi bir çok alan ve amaç için kullanılmakta. Teknolojiyi aktif kullanan bu neslin çocukları tabiki sosyal medya kullanıcısı olarak da çok aktif. Ancak iş sosyal medyayı bilimsel bir araç olarak kullanmaya gelince maalesef yine bu işin kolay olduğunu düşünen bir çok kullanıcı bu alanda bir eğitim almadan işe girişebilmekte. Hatta yüksek takipçi sayıları olan kişiler kendini “sosyal medya fenomeni” ve “sosyal medya uzmanı” olarak gösterebilmekte ve hatta bu konuda farklı ticari faaliyetlere girişebilmekte. Burada dikkat edilmesi gereken en önemli husus sosyal medyada kısa zamanda hızlı yükselişler elde etmeyi hedefleyen kişi, kurum ve markaların kısa ya da orta vadede beklentilerinin aksine zarar görme olasılıklarının hayli yüksek olmasıdır. Bu zarar nasıl olur aslında uzun bir konu o nedenle sosyal medya ile ilgili çalışmalar nasıl olmamalıdan ziyade nasıl olmalıdıra yoğunlaşmak en iyisi.
Küresel sosyal medya ağlarında yaklaşık 3 milyar kişi aktif olarak yer almakta ve bu sayı her geçen dakika hızla artmaktadır. Böyle büyük bir kitlenin varlığı her şirketin yeni hedeflere ulaşması, marka farkındalık ve bilinirliğini artırması ve ürünlerini ve/veya hizmetlerini pazarlamak için sosyal medyayı kullanmasını hem önemli hem de vazgeçilmez hale getirmekte. Kendi pazarlarını genişletmek isteyen işletmeler için böyle bir büyük kitleyle tanışmak, bu kitleyi yönetmek ve yönlendirmek ise gerçekten ciddi, profesyonel ve bilimsel bir alan. Bu zorunluluk ve farkındalık özellikle küçük ve orta ölçekli şirketlerin kadrolu bir sosyal medya ekibini işe almasını gerektirmekte ancak kısıtlı imkanlarla bu maliyetleri karşılamakta mümkün değil. Eğer bir şirketin kendi bünyesinde bir sosyal medya ekibi çalıştıracak imkanları yoksa, sosyal medya hizmetlerini yürütebilecek sosyal medya danışmanlarıyla anlaşabilir ya da sosyal medya hizmetleri danışmanlık şirketlerinden profesyonel hizmetler satın alabilirler. Sosyal medya danışmanlığı. Evet profesyonel firmalardan sosyal medya danışmanlığı hizmeti alarak kötü sürprizlerle karşılaşmadan düşük maliyetlerle marka, satış ve/veya kitle hedeflerinize emin adımlarla ulaşmanız mümkün.
Sosyal medya danışmanlığı hizmetleri, toplum bilimi, mühendislik, yazılım, istatistik ve dijital pazarlama vb bir çok bilim dalının birlikte harmanlandığı profesyonel hizmetlerdir. Ancak bilimsel veri ve teknikleri kullanarak geliştirilecek sosyal medya danışmanlık faaliyetleri etkili olabilmekte ve danışmanlık alanları memnun edebilmekte. Swot analizlerinden görsel tasarımlara, yazılım araçlarından içerik oluşturmaya kadar sosyal medya danışmanlık hizmetlerinin her anında bilimsel yöntem ve teknikler kullanılmalı.
Peki sosyal medya danışmanlık hizmetleri veren firmalar nasıl seçilmelidir? Burada sayacağımız başlıklar eğer firmalar tarafından sizlere sunuluyorsa çekinmeden bu firmalardan sosyal medya danışmanlığı almaya başlayabilirsiniz.
Sosyal medya danışmanlık hizmetleri veren şirketler öncelikle hizmet alan işletmeler ve bu işletmelerin mevcut pazarlama stratejileri hakkında ayrıntılı bilgiler alır. Pazardaki konumunuz, hedefleriniz ve ana rakipleriniz böylece anlaşılmaya çalışılır. Ayrıca bu çalışmalar swot analizleriyle raporlanır. Markanız için kazançlı fırsatların nerede olduğunu ortaya çıkar. Şirket kaynaklarınının verimli bir şekilde kullanılmasına yardımcı olan ve tüm adımların gösterildiği çalışma planını içeren bir sosyal medya stratejisi oluşturulur. Bu strateji içerisinde; kullanılacak sosyal medya platformların listesi, içerik hazırlama ve içerik akış yönetimi planlaması, markalaşma stratejisi, aktivasyon planı, sosyal medyanın işletmeye entegrasyonu gibi başlıklar mutlaka yer alır. Çalışmaların her safhasında kısa, orta ve uzun vadeli planlar gözden geçirilir. Düzenli toplantılar ve/veya raporlar işletmeyle paylaşılır. Yapılacak kampanyalar, reklamlar, görsel çalışmaları işletmeyle birlikte gözden geçirilerek raporlanır. Bu ayrıntılı raporlar, işletmenin gelecekte yapacağı tüm çalışmalar için gerekli bir veri kaynağı olarak işletmeyle paylaşılır.
Burada saydığımız hizmet başlıkları bazen bir danışmanlık firmasının standart paketinde yer alırken başka bir firmanın gelişmiş destek paketinde yer alabilmektedir. Öyleyse danışmanlık hizmetlerinin her türünde olduğu gibi oldukça dinamik bir alan olan sosyal medya danışmanlık hizmetlerinde de dikkat edilmesi gereken bazı kriterler bulunmakta. Bu anlamda ilk olarak hizmet aldığınız kurumun referansları ve yaptıkları çalışmalar sizin dikkat etmeniz gereken belki de en önemli başlık olmalı. Size sunulan danışmanlık hizmet paketlerinin içeriği ise oldukça önemli. Çünkü bu hususta henüz bir standart belirlenmiş değil. Her danışmanlık firması kendi hizmet paketlerini o ana kadar çalıştıkları sektörler ve bu sektörlerin ihtiyaçlarına göre şekillendirebilmekte. Tabiki maliyetler ve çalışma süreleri yani bu hizmeti kaç ay/yıl sürdüreceğiniz de hizmet tercihlerini etkileyen unsurlar olarak göze çarpmakta. Sosyal medya hizmetleri o kadar çeşitli ki sadece çalışılacak sosyal medya platformuna özgü danışmanlık hizmet ve paketleri bile bulunmakta. Eğer belli bir sosyal medya platformuna dönük paketler tercih edilecekse yine hangi sosyal medya paketinin seçileceği konusunda da bir ön analiz danışmanlık hizmet paketinin alınması. Sosyal medya danışmanlık paketleri ilk aşamada işletmelerin ve/veya kişilerin gelir elde amaçlı olarak kullandıkları hizmetler olarak göze çarpmakta. Bu nedenle içerikleri ve planlamaları bu hedefe yönelik olarak hazırlanmakta. Ancak itibar yönetimi veya markalaşma çabalarına destek sunan firmaya özgü sosyal medya destek paketleri de bazı danışmanlık firmaları tarafından kolaylıkla oluşturulabilmekte. Kişiye/kuruma özgü danışmanlık hizmet paketleri sunabilen firmalar da sektörde bulunmakta. Genellikle sosyal medya danışmanlık hizmeti satın alacak firmalar düşük maliyetli ve kısa süreli paketlerle işe başlamayı eğer fayda gördüklerine inanırlarsa gelişmiş paketleri satın almayı tercih etmekte. Ancak burada önemli bir hatırlatmayı yapmakta yarar var. Eğer danışmanlık alacağınız firma size gelişmiş bir paket sunuyorsa işe onunla başlamak kısa vadede hızlı sonuç almanızı sağlayarak aslında maliyetlerinize de düşürecektir. Çünkü gelişmiş hizmet paketleri ile sunulan hizmet başlıkları, içerisinde tüm hizmetleri barındırdığından ve bu çalışmaların birbirlerine etkilerinin de anlık olmasından kaynaklı olarak istenilen verimi artırmakta. Aksi takdirde başlangıç paketleriyle iş-zaman kayıpları ve fiyat-performans kayıpları daha fazla yaşanmakta.
Küçük ve orta ölçekli firmalar için bazen başlangıçta sosyal medya hizmetleri için yüksek bütçeler ayırmak korkutucu olabilmekte ve tercihleri etkileyebilmekte. Bir firmadan sosyal medya danışmanlık hizmet paketi satın almadan önce, ön analiz ve tanıtım hizmeti satın alarak karar verme süreçleri daha objektif olarak yapılabilir. İyi planlanmış bir sosyal medya danışmanlığı hizmeti, bu alanda başarılı çalışmalara imza atmış sosyal medya danışmanlık hizmeti veren firmalardan alındığında tüm süreçler sorunsuz ilerleyecek ve istenilen verim elde edilecektir. Öyleyse zihninizde “Sosyal medya danışmanlığı almalı mıyım?” sorusu hala dolaşıyorsa hiç düşünmeden ve daha fazla vakit kaybetmeden kendinize Evet cevabını vererek istediğiniz hedeflere bir adım daha yaklaşın.