Global dijitalleşmenin gözle görülür en büyük gelişmelerinden biri kuşkusuz sosyal medya kavramıdır. İlk epostanın gönderilmesi ile aslında web tabanlı haberleşmenin başlaması, buna bağlı olarak internet tabanlı iletişimin ortaya çıkması sağlanmıştır. Sonraları ICQ, AOL, MIRC, MSN vb çeşitli mesajlaşma sistemleri dünya üzerindeki kullanıcıları zaman ve mekandan bağımsız birbirlerine bağlamıştır. Bu haliyle bu kitle iletişim araçları için sosyal medya kavramı kullanılmaya başlandı. Günümüzde kullanıcılar facebook, instagram, youtube, scorp, twitter, pinterest, google üzerinden doküman, fotoğraf, video, ses paylaşımlarını tüm dünyadaki kullanıcılara tek tıklamayla eş zamanlı olarak yapabilmektedir. Hatta her bir kullanıcı devasa medya araçlarına gerek kalmadan bu sosyal medya araçlarıyla canlı yayınlar yapabilmekte geniş kitlelere hızlıca erişebilmektedir. Sosyal Medya gerçekten belki de insanların gerçek hayatta sosyalleşemeyecekleri boyutlarda onlara bir ortam sunabilmektedir. Büyük bir kitle iletişim aracı olarak sosyal medyaya bakıldığında, televizyon, gazete ve radyolardan çok daha farklı; etkileşim sınırı olmayan ve son derece düşük maliyetli bir kavram göze çarpmaktadır. Sosyal Medyanın saydığımız bu özellikleri artık kişilerin, şirketlerin, kurumların, ülkelerin sosyal medyayı düz bir iletişim aracı olmaktan çıkararak markalaşma, kitle ve itibar yönetimi, pazarlama, e-ticaret vb daha bir çok amaçla kullandıkları bir kavrama dönüşmüştür.
Sosyal medya kullacılarını bireysel ve kurumsal olarak ikiye ayırırsak sosyal medyanın iki genel kullanım şekli olduğunu görebiliriz. Ancak bireysel veya kurumsal kullanıcılar için sosyal medya ortamlarında ortak ve benzer bazı kurallar olabileceğini de unutmamak gerekir. Sosyal medya ortamlarında bilinirlik düzeylerini artırmak, markalaşmak, ürün satışı-tanıtımı yapmak isteyen bireyler ve/veya kurumlar bulunmaktadır. Sosyal medya uygulamalarının mobil cihazlara kolaylıkla yüklenebilmesi ve arayüzlerinin kolay kullanım özellikleri az önce saydığımız işlemler için bireyleri ve kurumları yanıltabilmekte, sosyal medya çalışmalarına profesyonel bir destek almadan başlamalarına neden olmaktadır. Günün birinde profesyonel destek almaları gerektiğini düşündüklerinde ise geçmiş çalışmalarının hatalarını gidermek ve istenilen sonucu yakalayabilmek için daha yüksek maliyetler ve daha birçok olumsuzlukla karşılaşabilmektedirler. Zararın neresinden dönülürse kardır denilebilir.
Sosyal medya danışmanlığı ise sosyal medyadan istenilen verimi almak isteyen tüm bireyler ve kurumlar için verilen çok çok önemli bilimsel bir destektir. Şunu da belirtmek gerekir ki bu alanda çalışan bir çok kişi ve kurum da bulunmaktadır. Günlük hayatta karşılaştığınız her meslek dalında olduğu gibi bazen aldığınız sosyal medya danışmanlığı da sizi dipsiz bir kuyuya sürükleyebilir. Peki sosyal medya danışmanlığı nasıl yapılır? Konusunda biraz bilgi verirsek bu hizmeti nasıl ve nereden almanız gerektiği konusunda da bir fikriniz olacaktır. Şimdi bazı kurallar ve örneklerle bunu açıklayalım.
Sosyal medyada neyi ne zaman söylediğiniz çok önemlidir. Bir ülkede bir felaket yaşanmış ve siz sosyal medyada markanızı tanıtmak için komik bir slogan seçmişseniz markanız tarihin tozlu raflarına gidebilir. O markayı hiçbir danışmanlık yöntemi kurtaramayabilir. Profesyonel bir sosyal medya ekibi hedef kitlenin demografik yapısından güncel yaşam bilgilerine kadar her şeyi anlık olarak takip etmeli ve buna göre aksiyon almalıdır.
Hangi iş için hangi sosyal medya kanalı kullanılmalı, doğru sosyal medya platformunun seçimi oldukça önemlidir. Sosyal medya danışmanlıklarında yapılan en büyük hatalardan biri doğru stratejinin belirlenmemesi buna bağlı olarak yapılacak çalışmanın hangi platformda daha iyi sonuç vereceğinin hesaplanmamasıdır. Bir ürün ya da markanın tanıtımı için seçilecek platform ya da hangi sırayla hangi platformun kullanılacağı, hangi gün/saat dilimlerinin tercih edileceği gibi konular önemli başlıklardan sadece birkaçıdır.
Hedef kitleyi tanımak belki de en önemli konulardan biridir. Hedef kitlenizin alışkanlıklarını bilmek, tepkilerini, ilgi duyduklarını önceden bilmek ve analiz etmek yapılacak çalışmanın stratejisini belirlerken ve kampanyalar yürütülürken danışmanlara büyük katkı sağlayacaktır.
Yukarıda kısaca bahsettiğimiz maddelerde her yol sosyal medya stratejisine çıkmaktadır. Çünkü sosyal medya çok dinamik bir alandır ve sürekli takip edilmesi gerekir. Hangi sosyal medya platformunda ne zaman nasıl bir çalışma yapılacak, çalışma başladığında hangi durumlar oluşursa hangi platformdaki çalışma durdurulup hangi çalışma başlatılacak gibi dinamik bir stratejik plan olmazsa olmazdır.
Sosyal Medya Danışmanlık hizmeti başlamadan önce markalar veya bireyler için yapılacak ön analiz çalışmaları, danışmanlık süresince takip edilecek analiz yöntemleri ve raporlamalar, çalışmalar tamamlandığında ulaşılan hedeflere ait sonuç raporları gibi daha bir çok istatistik çalışmaları yine büyük resmin önemli parçalarıdır.
Siz siz olun bütün bu kriterleri sağlayacak, bilimsel verilerle çalışan işletmelerden sosyal medya danışmanlık hizmetleri veya eğitimleri almaya özen gösterin.
Sosyal medya danışmanlığı konusunda bilgi almadan önce küçük bir önerimiz var. Mutlaka internet reklamcılığı hakkındaki yazımıza göz atın.
1 Yorum