Sosyal medya eğitimi almalı mıyım?
Küreselleşen dünya terimi yerini yavaş yavaş dijitalleşen dünya kavramına bırakacak derken 2020 yılı dünyayı hızlıca dijitalleştirdi ve dijital bir yeni çağ başladı. Dijital yeni çağda bir çok sektörde yenilikler yaşanmakta ancak sektörlerin tamamını ilgilendiren ortak bir iletişim aracı sosyal medya olmaya devam etmektedir. Sosyal Medyanın sadece kişileri birbirine bağlayan sesli, görüntülü veya yazılı mesajlaşma aracı olmaktan çıktığını da görmek hiç de zor değil. Bir sosyal medya platformuna üye olabilen ve paylaşımlar yapabilen kullanıcılar bu işlemleri herhangi bir eğitim almadan kolaylıkla gerçekleştirmektedirler. Bu durum, maalesef en iyi bilgisayarları, en iyi cep telefonlarını alan ancak bunlarla ilgili gerekli teknolojik eğitimi almaya gerek duymayan bir kesimin oluşmasında karşılaşılan durumu bize hatırlatmaktadır. Sosyal medyanın kolay ulaşılabilir olması ve kolay kullanılıyor olması bir çok kullanıcıda bu iş için eğitim almama gerek yok, zaten çok basit algısını da kolaylıkla zihinlere kazıdı. Aslında kullanıcıların kolaylıkla kullanmaları için sunulun bu hizmetlerin alt yapısında istatistik, yazılım, sosyoloji vb birçok alanda yapılan disiplinlerarası çalışmanın ortaya çıkardığı muazzam bir teknoloji bulunmaktadır. Böyle bir teknolojik alt yapı sadece insanların düz bir iletişim aracı olarak sosyal medyayı kullanması için tasarlanmış olamaz. Peki sosyal medya ile bildiklerimiz aslında sosyal medya ile ilgili bilinmesi gerekenlerin ne kadarı? Sosyal medyayı kullanırken doğru bildiğimiz yanlışlar neler? Sosyal medya eğitimi almalı mıyım? Gelin bu sorulara ve daha fazlasına birlikte cevap bulalım.
Birçok insan sosyal medya eğitimi almanın gerekli olmadığını düşünmektedir. Ancak son yıllarda gelir elde etmek, mevcut gelirlerini artırmak vb durumlar için bireysel kullanıcıların ve ticari işletmelerin sosyal medyayı yoğun olarak kullandıklarını görmekteyiz. Burada ortak nokta sosyal medya üzerinden gelir elde etmek ki bunu yaparken bir çok kullanıcı sıradan yöntemler kullanmaktadır. Sosyal Medya Kullanımının bilimsel ilkelerini bilen işletme ve kullanıcılar ise istedikleri hedeflere maliyet-performans avantajlarıyla profesyonel olarak devam etmektedir. Sosyal medya yukarıda bahsettiğimiz gibi bağımsız bir disiplin değildir. Dijital içerik pazarlama, dijital pazarlama, insan kaynakları, satış ve pazarlama, müşteri hizmetleri, reklam ve internet reklamcılığı, pazarlama entegrasyonları ve farklı bir çok istatistik sosyal medya kavramıyla birlikte düşünülmelidir. Sosyal medyanın bu çok işlevli ve disiplinli kullanımını anlayabilmek için işe temel bilgileri öğrenerek başlamalısınız.
Sosyal medya özellikle reklam alanında çok büyük bir potansiyele sahiptir. Kişisel bilinirliği veya kurumsal bilinirliği artırmak için sosyal medya platformları artık daha avantajlı görülmektedir. Haber programlarından, Sinema filmlerine, kitap tanıtımından, turizme kadar geniş yelpazede bir çok sektörde sosyal medyanın potansiyel gücü her geçen gün daha iyi anlaşılmaktadır.
Sosyal medya platformları benzer bir çok özelliğin yanı sıra farklı özellikleriyle farklı kitleler ve farklı amaçlar için kullanılmaktadır. Bu farklı sosyal medya platformlarının herkes tarafından temel özelliklerinin kolayca kullanılıyor olması “sosyal medya kullanımı eğitimi almalımıyım “sorusuna, “EVET” cevabını verenlerin sayısını arttıramadı. Farklı sosyal medya platformlarının benzer ve kolay arayüzleri olsa da kullandıkları farklı algoritmalar ve analiz yöntemleri sosyal medyayı bilimsel verilere dayanarak profesyonel olarak kullanmak isteyenler için aslında bir çok seçenek sunmaktadır. Herkes otomobil kullanır ancak herkes Formula 1 pilotu olmak istemez çünkü Formula 1 pilotu olmanın bir çok aşamadan geçilen bir süreç olduğunu bilir. Herkes sosyal medyayı kullanır ancak sosyal medyanın Formula 1 pilotu nasıl olunur genellikle fikri yoktur ya da fikir yürütmez. Sosyal medya eğitimleri ile bu platformlarının bilimsel ilkelere göre nasıl kullanılacağı ve sektörlere göre nasıl çalışmalar yapılması gerektiği gibi daha bir çok konu öğretilmektedir. Reklam ve gösterim algoritmaların çalışma mantığını, reklam ve iş modellerini, veri oluşturma ve verilerin anlamlı hale dönüştürülerek hedef kitle analiz ve hedef kitle yönetimlerinin yapılması gibi birçok konu bu eğitimlerin içeriğini oluşturmaktadır. Bütün bu işlemler yapılırken kullanılacak araçlar, stratejiler, görseller vb tüm konular bu eğitimlerde örnek uygulamalarla anlatılmaktadır. Böylece hangi sektörün sosyal medya yönetimi nasıl yapılmalıdır, hangi gün hangi saatte reklamlar hangi platformlarda verilmelidir, sosyal medya yönetimi çalışmalarının geri dönüşleri nasıl alınır, ne kadarlık bütçe ile hedeflere ulaşılır vb konular katılımcılar tarafından öğrenilir.
Sosyal medya eğitimleri, bu alanda çalışacak kişilerin hizmet veya ürünleri pazarlarken, en doğru reklam modellerini belirlemelerini, reklamların yönetimi, analiz, yorumlama ve raporlama süreçlerini en doğru ve güncel tekniklerle yapabilmelerini sağlamaktadır. Sosyal medya eğitimlerini profesyonel kurumlardan alan katılımcılar günümüzde giderek populer olan Sosyal Medya Uzmanlığı alanında kariyer yaparak bu alanda çalışmaya başlayabilirler. Herhangi bir üniversitenin herhangi bir bölümünden mezun kişiler için bu eğitimleri almak yeni bir kariyer için yeni bir başlangıç olabilir. Yeni medya düzeninde sosyal medyanın önemini daha iyi anlamak, bilinçli sosyal medya kullanıcıları ve/veya sosyal medya uzmanları olmak için sosyal medya eğitimleri almaya şimdiden başlamalı ve bu alandaki gelişmeleri sürekli takip etmelisiniz.